Lectors

martes, 4 de marzo de 2014

El Vi i la Muntanya

La relació històrica entre el vi un medi feréstec per la vinya com és la muntanya no és precisament idíl·lica. A certa alçada les varietats tradicionals no vivien massa bé, així que sovint es triaven algunes varietats més aviat de raïm de taula. Les maduracions més tardanes i difícils feien que els vins fossin molt difícils de beure i molt fluixos. Si a això afegim que a la Catalunya medieval la vinya era un conreu gairebé de luxe, sovint fronterer, que només es permetien els pagesos amb possibles, trobarem que el que corre ara entre alguns cellers de “recuperar la vinya de muntanya” no sembla massa precís pel que fa a la tradició vinícola catalana.

Però quan diem muntanya, a més, cal treure del mapa el Priorat i el Montsant, perquè sobre tot estem parlant de vinya marginal, no de zones de producció consolidada i històricament documentada. Hi ha hagut sempre zones de vinya més o menys marginal, sobre tot, a les muntanyes de la zona fronterera de Lleida, a Costers del Segre.
Fa anys que penso que Costers necessita un reset. Néixer amb l’esperit de ser un banc de proves on tot hi cap no és un bon començament, però al marge d’aquesta vocació experimental, a la zona hi ha potencial per fer coses, recuperant la garnatxa negra i l’ull de llebre i apostant per la macabeu que aconsegueix una expressió excepcional a la zona. Però un esperit tan eclèctic, diguem d’acollida generalitzada de varietals fa difícil que aquests esforços siguin la cara més visible de la DO. Menys encara quan s’instal·len iniciatives que volen recuperar, precisament, la vinya de les muntanyes pre-pirinenques.

No crec que aquests projectes tinguin sentit: aquestes vinyes es plantaven en períodes en els quals les fronteres s’havien d’afermar amb algun conreu, raó per la qual el cultiu que es triava havia de reunir dues característiques: la primera, que no demanés massa feina per no haver d’exposar-se massa, i la segona que es pogués prescindir si anaven mal dades. Més endavant, només en períodes de molta demanda han estat conreades, com ara durant el segle XIX llevat dels darrers anys, quan van caure a mans de la fil·loxera. Després d’això, mai més havia estat necessari tenir aquestes vinyes en compte.

La raó per plantar ara allà? El canvi climàtic. Sembla que a la plana cada any fa més calor, que els cicles vegetatius s’escurcen, i que caldrà anar a conrear més alt per buscar la fresca que abans hi havia més avall. Si això és així ara, com és que les varietats plantades són austríaques, alemanyes, o franceses de clima fred?
Creure en el sentit de territori de l’argument demana un plantejament de futur a llarg termini: per quan no es pugui conrear a la plana, els propietaris d’aquestes finques podran empeltar per fer dels peus de Gewürztraminer i companyia ceps de varietals autòctons, i així tenir vi de varietals tradicionals, i de vinya de certa edat, en dos anys. Però deixeu-me que dubti d’aquestes intencions, perquè la norma diu que aquest tipus de propostes no acostumen a quallar a Catalunya.

La reflexió, a present, és la següent: no calia anar a la muntanya a recuperar vinya que hagués existit amb anterioritat, si el que es planta és un varietal alemany, francès o austríac. I, alhora, la resta de l’argument no aguanta ni un assalt, un altre cop: si les varietats tradicionals no aguanten allà a dalt, vol dir que el canvi climàtic no justifica aquestes operacions encara. Dit això, la voluntat d’empeltar en el futur no ens la creiem gaire; més aviat sembla que es vol fer vi amb aquests varietals, i que són aquests varietals els que són incapaços d’adaptar-se a la plana i produir bon vi. Per semblar-se a l’original del qual es vol fer còpia, cal buscar certa semblança en les temperatures, i per això es puja muntanya amunt per plantar.

En resum, la vinya de muntanya a Catalunya existeix; al Montsant la Serra de Llaberia, per exemple; a més de tota la orografia del Priorat, parlaríem especialment de Scala Dei i La Morera de Montsant. Algunes zones de la falda de l’Albera també ho serien, a l’Empordà. Al Penedès i a la Conca també en trobaríem parts com ara Pontons, Mediona o Fontrubí. Però en tots els casos parlem de vinyes que tradicionalment s’han conreat de manera contínua, molt més per la qualitat del raïm i del vi que se’n fa que per motius derivats de criteris productius.

Tot això és l’exemple, un altre cop, d’un argument construït ad hoc per acomodar-lo a un projecte concret. Es comet molt sovint aquesta errada a Catalunya: arriba el propietari i diu “vull fer això”, i tot i que sigui un disbarat perquè el territori diu no, no, no, acaba fent-se...



Les coses s’han de fer a la inversa, potser: primer mirar què diu el territori que s’ha de fer, i després, pensar com fer-ho. Però tot i que pugui semblar el contrari, en termes vinícoles som una contrada jove, i els reglaments de les DO catalanes es van redactar i reformar en temps d’expansió: per això apareixen aquests petits desgavells, per que són molt permissius amb el discurs i també amb l’ús de varietals de tota mena. Haurem d’esperar uns anys per que tothom prengui consciència del potencial immens que hi ha donant prioritat al que ens és propi... Serà abans del que sembla.

No hay comentarios:

Publicar un comentario